De Diameter app

De Diameter, een samenwerking tussen UT-onderzoekers en Ziekenhuisgroep Twente (ZGT), is gekozen tot het Beste Diabetesidee van 2017. Deze app helpt patiënten om hun leefstijl te verbeteren en meer grip te krijgen op hun glucosewaarden. Bij de ontwikkeling zijn patiënten en zorgprofessionals nauw betrokken geweest. De behoeften van de stakeholders zijn vertaald in een evidence-based app.

De Diameter bestaat uit een monitoringscomponent en een coaching component. Met de app worden lichamelijke activiteit (via Fitbit en zelfrapportage), voeding (via een ingebouwd voedingsdagboek) en glucosewaarden (via Freestyle Libre) gemeten. Daarnaast worden dagelijks informatieve en motiverende korte berichten verstuurd over leefstijl, is het mogelijk om leefstijldoelen te stellen en worden deze doelen iedere week geëvalueerd met een digitale coach.

Wilt u meer weten over de Diameter?

Theory-based

De Diameter is gebaseerd op gedragsveranderingstheorieën en gedragsveranderingstechnieken (BCTs). Hierbij is een onderscheid gemaakt tussen intentievorming, gedragsinitiatie en gedragsbehoud. De geselecteerde BCTs zijn vertaald naar app content.

Persoonlijk

De Diameter is een “tailored” app, wat betekent dat de coaching content op maat is gemaakt voor de gebruikers. Zo krijgen gebruikers wekelijkse oefeningen aangeboden t.a.v. door hun ervaren barrières voor het halen van doelen.

Blended-care

Het doel is om de Diameter in te zetten als een blended-care interventie, d.w.z. dat de Diameter wordt geïntegreerd in de reguliere diabeteszorg. Zorgverleners krijgen inzicht in de gemeten waarden zodat zij persoonlijker advies kunnen geven aan de patiënt.

De Diameter in de reguliere zorg

De Diameter wordt nu alleen nog ingezet in onderzoeksverband. Toch proberen we de Diameter al zoveel mogelijk te integreren in de dagelijkse zorgpraktijk in ZGT. De metingen die worden gedaan met de Diameter worden geanalyseerd door de onderzoekers en worden gedeeld in het Elektronisch Patiënten Dossier. De verzamelde gegevens kunnen door de onderzoekers en zorgprofessionals gebruikt worden om meer inzicht te krijgen in de leefstijl en glucosewaarden van de patiënt. Hierdoor wordt het mogelijk om meer gepersonaliseerde adviezen te geven aan de patiënt en de behandeling beter op de patiënt af te stemmen.

Diameter Dashboard

Ondertussen wordt er ook een Diameter Dashboard ontwikkeld. Het doel van dit dashboard is om alle gemeten waarden met de Diameter (o.a. voedingsinname, lichamelijke activiteit en glucosewaarden) te integreren in één omgeving, zodat de zorgverlener gemakkelijk inzicht kan krijgen in de leefstijl en glucosewaarden van de patiënt. Het dashboard staat nog in de kinderschoenen en er moet nog meer onderzoek worden gedaan naar de implementatie van het dashboard in de zorgpraktijk.